KONTAKT
7. srpna 20:00
Hrad Špilberk
noc flamenca
Gerardo Núñez
Gerardo Núñez Díaz se narodil v roce 1961 v Jerez de la Frontera (Cádiz). Hrát na kytaru se začal učit u Rafaela el Águila, a od mládí trvale spolupracoval s Cátedra de Flamencología. Již ve čtrnácti letech doprovázel zpěváky jako Tío Gregorio el Borrico, Terremoto de Jerez, José el de la Tomasa, Manuel Mairena a další. Jako doprovodný kytarista hrál na albech zpěváků Turronero, Pansequito, Indio Gitano... Koncertoval v řadě zemí světa s kytarovým kvartetem, jež založil. Především se ale prosadil jako sólový koncertní kytarista a skladatel. Napsal hudbu k řadě divadelních představení, např. ¡Ay... Jondo! a k Lorcově Yerma. Zúčastnil se nejvýznačnějších flamenkových festivalů po celém světě. Po technické stránce patří nepochybně k nejlepším flamenkovým kytaristům, jeho rychlost a čistota hry je až neuvěřitelná, mnozí v něm proto vidí pokračovatele Paco de Lucii. Je zároveň výborným skladatelem. Rád experimenuje s jazzem a dalšími styly. Komponuje bohatou a náročnou hudbu, ve které nikdy nezapomíná na své flamenkové kořeny. Věnuje se též výuce flamenkové kytary, zejména na kursech v Sanlucar de Barrameda.
Carmen Cortés
Carmen Cortés absolvovala klasickou taneční průpravu na Escuela del Ballet  Nacional a v roce 1994 dokončila vysokoškolské vzdělání v oboru tanec. Její výrazná orientace na flamenco má původ v rodinné tradici. Díky této kombinaci je Carmen tanečnicí s velkou erudicí v oboru flamencového i avantgardního tance a ráda se zapojuje do různorodých inovativních projektů. Po úspěšných vystoupeních s různými tanečními soubory a poté, co se stala první tanečnicí souboru Maria Mayo, v roce 1998 založila vlastní skupinu. Absolvovala četná národní a mezinárodní turné a nastudovala velký počet představení, mezi nimiž vynikají A Contraluz (1988), Flamenco-Flamenco (1988), A Federico (1995), Yerma (1996), Salomé (1997), Racial (1999) nebo También muere el mar (2003). V mnoha z těchto představení je Carmen Cortés autorkou choreografie a hudební složku vytváří její manžel, kytarista Gerardo Nuñez. Carmen Cortés také mimo jiné sestavila vůbec první taneční choreografii ke „granaíně“, což je obzvláště obtížné, protože je na kytaru hrána volným stylem. Carmen Cortés a Gerardo Nuñez se každoročně pořádají prestižní, navštěvované letní kurzy flamenca v Sanlúcar de Barrameda.
Cancu
Antonio Moreno Maya, El Cancu, se narodil v Seville v roce 1978. Svou kariéru zahájil v 16 letech. Vystupuje jako flamencový zpěvák v klubech a Tablaos Flamenco v Madridu s Al Andalus, Cardamomo, Los Gabriels, Corral de la Pacheca a Casa Patas a s ostatními. Také procestoval Španělsko a další země. Sdílet pódium s významnými osobnostmi flamenca Antonio Canales, Rafael Amargo, Juan Ramirez, Carmen Cortés, Gerardo Núñez a Enrique Melchor. V současné době je členem Joaquín Cortés Ballet Flamenco Company.
Ángel Sánchez
Ángel Sánchez, mezi uměleci přezdívaný jako Cepillo, se stal jedním z úzké skupiny nejlepších hráčů flamenca dneška. Narodil se v Sanlúcar de Barrameda v Andalusii, ale později emigroval s rodiči do Francie. Od raných let byl fascinován rytmy flamenca, ale i rocku, jazzu a brazilské hudby.  Působil jako sólista i jako hráč s různými skupinami. Cepillo byl s jeho virtuózním uměním dvakrát nominován na Latin Grammy Awards.
Pablo Martin Caminero
Pablo Martin Caminero pochází z Madridu, kde studoval klasickou hru na kontrabas. Je profilován ve více oblastech muziky a jednou z nich je i flamenco. Pablo je rovněž autorem filmové hudby a působí v různých uměleckých tělesech.
další koncerty festivalu:
10. srpna
Nová radnice
od 20h
kytarový orchestr
Festivalový kytarový orchestr povedou dirigenti Nikita Koshkin a Vladimír Novotný. Vystoupí účastníci kurzů a Sommer Trio.

Here you can put some text

Partneři

Děkujeme z podporu!